Middagstips; Boeuf Bourguignon

 
Hej!

Bättre sent än aldrig, men här kommer receptet på boeuf bourguignon som någon efterfrågade, som vi lagade för två veckor sedan.
Perfekt söndagsmiddag, och särskilt en dag som denna, då det är riktigt ruskigt höstväder!

Jag googlade lite olika recept och gjorde någon mix men gjorde ungefär såhär, minns inte riktigt:
(Om pappa-kocken har synpunkter, please share ;) ) 


2 msk smör
1 kg nötkött, grytbitar, högrev eller fransyska (jag hade högrev)
200g rökt sidfläsk
2 morötter
salt
svartpeppar
lagerblad
1 msk tomatpuré
2 msk mjöl
2+ dl kalvbuljong
5 dl rött vin
200 g champinjoner
2 st vitlöksklyftor
syltlök
steklök
 
1. Skär köttet i cm-stora bitar. Hetta upp smöret i en rymlig gryta och bryn köttet. Salta & peppra. (Jag fräste med grovhackade morötter och vitlök också.)
2. Rör ner tomatpuré och låt fräsa några minuter. Strö över mjöl och blanda väl.
3. Tillsätt rödvin och buljong, sänk värmen och låt sjuda några minuter. Jag slängde i två lagerblad också.
4. Strimla sidfläsk, stek hastigt i smör och häll i grytan. Låt puttra ca 1,5-2h på låg värme.
5. Skölj och skär champinjonerna, skiva steklöken grovt.
6. När grytan nästan är klar (när köttet är mört. Koktiden beror på hur stora bitar du skurit) tillsätt champinjoner, syltlök efter smak, samt snabbrynt lök.
7. Toppa med lite klippt persilja, servera med kokt potatis och/eller bröd. Och inlagd gurka såklart.
 
Mums!
Perfekt att förbereda i förväg, frysa in eller låta puttra en stund extra om man ändå är hemma.

Nu ska vi in till stan och Ikea på en liten insporunda. Projekt sovrum börjar locka.
Hej så länge!
Publicerat i Vardag.